It is currently 23 Apr 2014, 19:32

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Kaedah Jigging
PostPosted: 30 Mar 2012, 14:35 
Offline
JFT Founder
JFT Founder
User avatar

Joined: 10 May 2010, 23:53
Posts: 4272
Location: pasir gudang
Jigging Method (oleh maxx peacocok blogspot)

Terdapat 2 jenis kaedah untuk jigging, Vertical jigging dan jig cast. Vertical jigging lebih banyak digunakan untuk mengumpan ikan yang mendiami dasar. Jig dilepaskan secara menegak atau ke depan sehingga jig besi tenggelam ke dasar laut. Kemudian karauan secara laju atau perlahan dibuat untuk mengayakan jig besi di dalam air. Selain itu gaya persembahan jig juga memainkan peranan untuk membuka selera ikan menghentam jig.

Jig cast pula digunakan untuk mengumpan ikan predator yang berada di pertengahan atau di permukaan air. Teknik ini sering kali digunakan untuk menjerat ikan tenggiri. Jig dibaling sejauh mungkin dan karauan laju dibuat dan membuatkan jig seolah-olah ikan yang sedang berenang. Lebih mudah difahami, teknik jig cast ini ialah teknik casting dengan menggunakan jig besi.


Kekili Jigging

Kedua-dua jenis kekili sama ada kekili menegak (multiplier) atau kekili mendatar (spinning) sesuai digunakan untuk jigging. Terpulanglah kepada kesesuaian dan kegemaran masing-masing.

Antara kekili menegak yang sinonim dengan aktiviti jigging ialah seperti Shimano Ocea Jigger, Shimano Kaikon, Daiwa Saltiga Z, Accurate Boss Magnum, Avet JX. Pemilihan kekili menegak yang sesuai adalah penting kerana kekili yang tirus (narrow) adalah lebih sesuai berbanding dengan yang lebar kerana ini akan memudahkan tali dikarau tanpa perlu disusun. Hampir semua kekili mendatar untuk jigging tidak mempunya level wind. Kekili yang tirus juga lebih ringan dan lebih mudah dikawal ketika berentap dengan mangsa.

Sementara kekili mendatar yang popular pula ialah seperti Shimano Stella, Twinpower, Daiwa Saltiga, dan banyak lagi. Sebenarnya semua jenis kekili boleh digunakan untuk jigging. Yang penting, ratio kelajuan mestilah tinggi dan mempunyai sistem tegangan (drag) yang berkualiti. Drag yang berkualiti amatlah diperlukan untuk menghentikan larian mangsa ke struktur tajam dan bergerigi seperti batu karam atau kapal karam yang akan memutuskan tali. Kelebihan menggunakan kekili yang ringan jiga satu kelebihan kerana teknik jigging amat menggunakan tenaga terutama sekali ketika membuat karauan laju. Selain itu size kekili juga mestilah sepadan dengan jig besi yang hendak digunakan.
Bagi saya kekili mendatar saiz 4000-6000 siries sesuai untuk jig seberat 40gram - 100 gram. Untuk saiz 8000-10000 series, kekili bersaiz ini mampu menampung jig seberat 100gram-400gram. Untuk jig seberat 400gram keatas, mesin kekili 10000 siries keatas sesuai digunakan.
Joran Jigging

Joran jigging mestilah halus, ringan dan tahan lasak. kebiasaan panjang rod jigging antara 4.5 kaki hingga 6 kaki. Agak sukar untuk mendapatkan joran yang berkualiti tetapi murah harganya. Antara joran yang terkenal ialah Jigwrex, Jigging Master,7 Sea, Zenaq, Tenryu, Carpenter, Fisherman, Smith, Zenith. Tetapi kebanyakan joran jigging yang berkualiti agak mahal harganya sehingga mencecah ribuan ringgit.
Bagi yang kurang berkempuan untuk memiliki rod jigging yang berjenama ini, terdapat juga rod jigging yang murah dan yang masih mengekalkan kualitinya seperti keluaran Shimano, Sure catch, Penn, Abu Garcia, Shino, Lemax dan banyak lagi.

Jenis-jenis Jig

Terdapat pelbagai jenis jig di pasaran daripada pelbagai jenama berdasarkan saiz, warna dan bentuk.
Adalah sukar untuk mengatakan jig yang manakah yang lebih berkesan daripada jig yang lain. Perkara yang paling penting ialah menyesuaikan saiz jig berdasarkan kedalaman air dan perlatan yang digunakan. Secara umummnya, saiz jig berubah bagi setiap 100 kaki. Misalnya, kedalaman 100 kaki amat sesuai menggunakan jig bersaiz 100g dan begitulah seterusnya jig yang semakin besar digunakan apabila air semakin dalam. Pemilihan saiz yang besar ini akan mempercepatkan jig jatuh ke dasar. Begitu juga saiz jig mestilah disesuaikan dengan arus pada masa itu. Sekiranya arus agak laju, saiz jig yang sesuai perlu digunakan untuk memastikan jig jatuh betul-betul di kawasan yang sudah dikenalpasti kawasan ikan bermain dan tidak tersasar akibat dibawa arus. Sebagai panduan, jig yang dipilih juga boleh disesuaikan dengan ikan-ikan umpan (bait fish) yang bermain-main di kawasan itu.

Warna jig juga memainkan peranan. Apabila jigging pada waktu malam, jig jenis luminous adalah pilihan yang utama. Spesis seperti cupak dan tenggiri amat mudah diperdayakan dengan jig malahan dalam banyak keadaan lebih tertarik untuk meratah kepingan besi daripada mencium umpan hidup.

Mata Pancing (Assist Hooks)

Sebarang mata pancing boleh digunakan tetapi sememangnya ada mata pancing yang dijual untuk dipadankan dengan jig anda. Yang penting anda perlulah mengikat mata pancing tersebut menggunakan sejenis tali yang dipanggil kevlar . Ada yang mengatakan bahawa penggunaan tali kevlar itu sendiri akan menarik minat ikan. Namun yang lebih penting penggunaan tali itu adalah untuk mengelakkan daripada jig anda tersangkut di dasar. Mata pancing yang dipadankan dengan jig seharusnya lebih lebar daripada kelebaran jig anda.
Cara mengikat kevlar pada assist hook

Tali
Penggunaan tali sulam adalah satu kemestian dalam berjigging. Tali sulam bukan sahaja dapat memotong air dengan lebih cepat, kurang daya regang, sensitif tetapi yang paling penting diameternya yang kecil akan membolehkan lebih banyak tali disisi dalam gelendung kekili anda.
Warna tali juga memainkan peranan penting ketika jigging. Warna pada tali yang digunakan semasa jigging juga bertidak untuk mengaburi penglihatan ikan. Jika warna tali terlalu menarik perhatian ikan, risiko tali dipotong pula amat tinggi

Perambut (Leaders)


Cara mudah mengikat shock leader bersama main line

Penggunaan perambut adalah mustahak terutama untuk medium dan heavy jigging. Memandangkan tali sulam tidak mempunyai regangan, tali ini akan mudah putus apabila direntap secara tiba-tiba. Oleh sebab itulah perambut tangsi amat diperlukan. Perambut tangsi atau perambut kejutan mono (mono shock leader) ini diperbuat khas untuk tujuan jigging dan berlainan dengan perambut biasa. Disarankan menggunakan perambut jenis Fluorocarbon yang lebih lasak menahan geseran dan kurang kelihatan di dalam air.

_________________
http://wamildin.multiply.comImage


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 30 Mar 2012, 18:10 
Offline
Tenggiri
Tenggiri
User avatar

Joined: 13 May 2010, 12:04
Posts: 988
Location: batu pahat
informasi yang bagus nih........


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 30 Mar 2012, 18:36 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: 22 Jun 2011, 23:13
Posts: 1637
Location: Benut-Pontian-Pasir Gudang
teknik jigging.. akan ku pelajari bile hari dan waktu yg sesuai tiba... hahahaa.. nak cari kene graduate teknik2 lain dlu baru leh masuk teknik jigging nih.. barang2 nye pown boleyh tahan kasar regenye.. hehe.. nice info che wan.. b14

_________________
ImageHalil Husairi (0137043523)Image


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Apr 2012, 07:55 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: 14 Jan 2012, 16:42
Posts: 1952
Info yg sgt berguna bagi yg nk menceburi dlm teknik jigging ni... b43

"AIR YANG TENANG JANGAN DISANGKA TIADA SIAKAP"

BENT ROD, TIGHT LINES & SCREAMING REEL...LET'S GO FISHING!!!

_________________
"Sesiapa yang menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu pengetahuan di situ, maka Allah akan mempermudahkan baginya suatu jalan untuk menuju ke syurga."


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 11 Apr 2012, 14:23 
Offline
Gerepoh
Gerepoh
User avatar

Joined: 08 Jun 2010, 14:32
Posts: 1369
Location: JB
b16 b16 Info yg sgt berguna , saya sukakan nyer.

_________________
Madey,,,madeyyy ,Calling Calling
019 7922394
Roger & out.

Harta akan habis digunakan tanpa ilmu...
Tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan
.


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 12 Apr 2012, 10:00 
Offline
Gerepoh
Gerepoh
User avatar

Joined: 28 Jun 2010, 20:29
Posts: 1588
Location: ON THE WAY
best 10x... b16
karen yg tak boleh nak hilang... b43


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 12 Apr 2012, 14:00 
Offline
Gerepoh
Gerepoh
User avatar

Joined: 30 Jul 2010, 16:19
Posts: 1828
Location: Muar-Bandar Tenggara-Kota Tinggi
mr k wrote:
best 10x... b16
karen yg tak boleh nak hilang... b43


ni mesti karen kena tenggiri....srrreeetttt...... b16

_________________
MEMANCING Image SEADANYA
Image


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 14 Apr 2012, 11:54 
Offline
Gerepoh
Gerepoh
User avatar

Joined: 28 Jun 2010, 20:29
Posts: 1588
Location: ON THE WAY
Aru wrote:
mr k wrote:
best 10x... b16
karen yg tak boleh nak hilang... b43


ni mesti karen kena tenggiri....srrreeetttt...... b16


hihihi


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 07 Aug 2012, 23:56 
Offline
Kelah
Kelah
User avatar

Joined: 31 Jul 2012, 00:31
Posts: 96
Location: Sg. Petani-Pontian
b16 Superb!! info terbaek utk newbe mcm kawan ni...

_________________
Kumpau itu indah


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 03:12 
Offline
Belitong
Belitong
User avatar

Joined: 09 Jun 2010, 17:18
Posts: 754
ajiaji wrote:
b16 Superb!! info terbaek utk newbe mcm kawan ni...


b11 b11 b11


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 10:13 
Offline
Toman
Toman
User avatar

Joined: 25 May 2012, 11:53
Posts: 526
Location: Setakat ni kat dalam M'sia lagik...
Menarikkkk....
Entah bila ade rezeki dapat rasa mancing kaedah jigging ni ek....
alatan perang untuk jigging pun xde lagik..huhuhu....

_________________
Send from celah tayar my Extreme Trekker....
Terbaaeeekkkkk Boboiboyyyyy!!!!!


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 11:08 
Offline
Kelah
Kelah
User avatar

Joined: 31 Jul 2012, 00:31
Posts: 96
Location: Sg. Petani-Pontian
tuntungturbo wrote:
Menarikkkk....
Entah bila ade rezeki dapat rasa mancing kaedah jigging ni ek....
alatan perang untuk jigging pun xde lagik..huhuhu....

Bro tuntungturbo, kalau nak main jigging rasanya tak perlu kos terlampau2 dah skrg. Untuk permulaan, apa kata kita main light jig dulu. Pakai je set yg ada. Bukan apa, nak merasa feel kena karan dia dulu...hehehhe

_________________
Kumpau itu indah


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 11:52 
Offline
Toman
Toman
User avatar

Joined: 25 May 2012, 11:53
Posts: 526
Location: Setakat ni kat dalam M'sia lagik...
Yup.....cuma tak tau bila leh merasa kaedah jigging ni...practically...
insyaallah...cuba2 usha kalau2 ade komplot yg leh join bila ade kelapangan.... b1

_________________
Send from celah tayar my Extreme Trekker....
Terbaaeeekkkkk Boboiboyyyyy!!!!!


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 13:23 
Offline
Gerepoh
Gerepoh
User avatar

Joined: 28 Jun 2010, 20:29
Posts: 1588
Location: ON THE WAY
tuntungturbo wrote:
Yup.....cuma tak tau bila leh merasa kaedah jigging ni...practically...
insyaallah...cuba2 usha kalau2 ade komplot yg leh join bila ade kelapangan.... b1


HAaaaaa memang ada trip jigging terbaek utk tuan....hujung bulan April tahun depan jom joinnnn...... b16 b16


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 13:47 
Offline
Kelah
Kelah
User avatar

Joined: 31 Jul 2012, 00:31
Posts: 96
Location: Sg. Petani-Pontian
Trip mana tu Tuan mr k?

_________________
Kumpau itu indah


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 13:51 
Offline
Gerepoh
Gerepoh
User avatar

Joined: 28 Jun 2010, 20:29
Posts: 1588
Location: ON THE WAY
ajiaji wrote:
Trip mana tu Tuan mr k?


Trip ke Lucornia Tuan Ajiaji.....untuk kawan2 yg baru nak belajar jigging macam kawan....Kalo Tuan Ajiaji join boleh ajar kitaorang..... b6


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 14:46 
Offline
Toman
Toman
User avatar

Joined: 25 May 2012, 11:53
Posts: 526
Location: Setakat ni kat dalam M'sia lagik...
mr k wrote:
tuntungturbo wrote:
Yup.....cuma tak tau bila leh merasa kaedah jigging ni...practically...
insyaallah...cuba2 usha kalau2 ade komplot yg leh join bila ade kelapangan.... b1


HAaaaaa memang ada trip jigging terbaek utk tuan....hujung bulan April tahun depan jom joinnnn...... b16 b16


Perghhh...Lucorniaa tue....
mmg terbaaeeekkkk....
Mau hancus sume reel cam ayam teman... b27 b27 ..huhuhu...

p/s : ade details kat sini ke pasal trip Lucornia tue Mr K ??

_________________
Send from celah tayar my Extreme Trekker....
Terbaaeeekkkkk Boboiboyyyyy!!!!!


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 18:03 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: 22 Jun 2011, 23:13
Posts: 1637
Location: Benut-Pontian-Pasir Gudang
tuntungturbo wrote:
mr k wrote:
tuntungturbo wrote:
Yup.....cuma tak tau bila leh merasa kaedah jigging ni...practically...
insyaallah...cuba2 usha kalau2 ade komplot yg leh join bila ade kelapangan.... b1


HAaaaaa memang ada trip jigging terbaek utk tuan....hujung bulan April tahun depan jom joinnnn...... b16 b16


Perghhh...Lucorniaa tue....
mmg terbaaeeekkkk....
Mau hancus sume reel cam ayam teman... b27 b27 ..huhuhu...

p/s : ade details kat sini ke pasal trip Lucornia tue Mr K ??

Ade tu tuan... jom le ke lucornia.. hehehe

_________________
ImageHalil Husairi (0137043523)Image


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 21:29 
Offline
Kelah
Kelah
User avatar

Joined: 31 Jul 2012, 00:31
Posts: 96
Location: Sg. Petani-Pontian
mr k wrote:
ajiaji wrote:
Trip mana tu Tuan mr k?


Trip ke Lucornia Tuan Ajiaji.....untuk kawan2 yg baru nak belajar jigging macam kawan....Kalo Tuan Ajiaji join boleh ajar kitaorang..... b6

Lucornia belajar jigging? :o :o Cuma sifu2 dan adiwira je belajar jigging kat sana... b29 b29
kalu turun bulan 6 kita boleh jumpa kat sana... b43

_________________
Kumpau itu indah


Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Kaedah Jigging
PostPosted: 08 Aug 2012, 21:49 
Offline
Toman
Toman
User avatar

Joined: 25 May 2012, 11:53
Posts: 526
Location: Setakat ni kat dalam M'sia lagik...
Lucornia yer.....mmmmmmm b8 b8

Mr K...bila nak bawak kawan belajar jigging kat TU ?? heheh... b43

_________________
Send from celah tayar my Extreme Trekker....
Terbaaeeekkkkk Boboiboyyyyy!!!!!


Top
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group